Ovčarstvo je tradicionalna grana stočarstva u BiH, posebno u brdskim i planinskim krajevima. Međutim, tržište se mijenja, potražnja za domaćom janjetinom raste, ali troškovi proizvodnje i dalje pritišću male farmere. Ipak, postoje uspješni primjeri gdje su stočari modernizirali svoje farme i danas ostvaruju stabilan prihod. Ključ uspjeha leži u kontrolisanom uzgoju, kvalitetnoj ishrani i direktnoj prodaji kupcima, bez posrednika.

Sve je više potrošača koji žele znati odakle dolazi meso koje jedu, pa “farm-to-table” model u BiH postaje sve popularniji. Pored mesa, mnogi ovčari zarađuju i od vune, mlijeka i proizvodnje sira, što dodatno povećava isplativost.

U ovoj diskusiji možete podijeliti svoja iskustva, koliko košta podizanje manjeg stada, koja pasmina se pokazala najboljom za naše uslove (Pramenka, Il de Frans, Romanovska), te kakva su vaša iskustva sa subvencijama i otkupom.

Da li se ovčarstvo u BiH konačno može voditi kao ozbiljan i održiv posao?